Ångest

Självhjälp

Ångest / Vanliga symtom

Ångest är i grunden känslan ”rädsla” som vi kallar för ångest. Det känns som en oro och vi tenderar att grubbla på saker som kanske inte ens har hänt. Ångest är något vi alla människor har ibland och är helt ofarligt. Det är istället något som vi behöver och som vi alltid haft och behövt under våran tid som människor på jorden. Rädsla har hjälpt oss att överleva. Du kan känna dig extra orolig eller få ångest när du går igenom en stor förändring i livet eller inför ett svårt val.

 

Att få ångest innebär inte att det är något fel på dig utan istället att din kropp fungerar precis som den ska. Det är reaktioner från nervsystemet som signalerar att det finns en möjlig fara och att den vill skydda oss. Oftast är ångest ett tecken på att något i din omgivning hotar din överlevnad enligt din hjärna. Men bara för att det är något vi ska ha så innebär det inte att vi inte kan minska det i vissa situationer eller hantera ångesten. Om ångesten hindrar dig i vardagen så finns det hjälp att få. Långvarig ångestproblematik kan vara mycket obehagligt och kan begränsa dig att leva och göra det du vill.

Hjärtat slår fortare och hårdare

Du andas häftigare och kan få känsla av att inte få luft

Yrsel

Skakningar / Darrningar

Tryck över bröstet eller magen

Svettningar

Torr i munnen

Magproblem

Stickningar / Domningar i ben och händer

Svårt att koncentrera dig

Ibland kommer ångesten plötsligt och starkt medan ibland kan den sitta i hela dagen fast svagare. Om du upplever en mycket stark ångestreaktion som kommer plötsligt och så stark att det känns som att du även ska tappa kontrollen, svimma eller till och med dö. Då kan du ha fått en ångestattack. Det är helt ofarligt men känns mycket obehagligt. Den starkaste reaktionen går alltid över efter 15min. Ungefär 30% av befolkningen får någon gång i livet en ångestattack.

Paniksyndrom

Om du regelbundet får ångestattacker såsom flera gånger i månaden kan det vara paniksyndrom du har. Om detta hindrar dig i din vardag och du är rädd för att få dem är det viktigt att söka hjälp.

KBT-terapi har goda behandlingsresultat mot ångest och paniksyndrom. Du behöver inte leva med det.

Vad kan jag göra själv?

Om man går med ångest som påverkar vardagen en längre period kan det leda till negativa konsekvenser såsom att vi isolerar oss eller undviker att vara på platser eller situationer som ger ångesten. Detta kan göra att du får mer ångest med tiden. Försök istället att inte undvika det som skrämmer dig om det är något som egentligen inte är farligt.

Andningen är viktigare än vad vi oftast tror. När vi får ångest andas vi snabbare vilket ger en signal till hjärnan att det finns en fara omkring oss. Att istället andas djupt och långsamt lugnar kroppen och visar att ingen fara finns.

Testa att: 1. Andas in 4 sekunder 2. Håll andan 1 sekund 3. Andas ut 6 sekunder. Upprepa tills ångesten sjunkit. Kom ihåg att andas med hjälp av magen och genom näsan.

Enligt forskning kan det hjälpa att sätta ord på våra känslor och tankar. Försök att beskriva högt för dig själv när du får obehagliga tankar eller känslor vad det är du tänker och känner. Exempel ” Nu känner jag mig orolig” och ”nu fick jag en tanke om att jag borde vara orolig för att min chef ska bli arg på mig”. Detta gör att vi får en distans från tankarna och känslorna.

När behöver jag söka hjälp?

Det är viktigt att du söker hjälp om du upplever att din ångest är ett hinder i din vardag och inte vet hur du ska hantera det. Det finns goda behandlingsresultat inom KBT-terapi mot ångest och paniksyndrom.

Om du misstänker att du lider av paniksyndrom eller börjat undvika platser som du tidigare kunnat vara på, du lindrar ångesten genom droger alkohol eller annat, eller du besväras av tvångstankar/beteenden eller fobier är det extra viktigt att du söker hjälp.

BOKA NU

Have a question?