Depression

Självhjälp

Depression / Vanliga symtom

Att känna sig nedstämd ibland är vanligt och händer de flesta människor då och då och även under kortare perioder.

Det är en vanlig reaktion och inget man oftast behöver oroa sig för. Oftast går det över av sig själv. Symtom på nedstämdhet och depression är liknande men symtomen är kraftigare vid en depression.

Depression är när du känner dig nedstämd en längre tid, under flera månader. Symtom på depression kan se olika ut från person till person. Vissa blir orkeslösa medan andra blir rastlösa. Det är därför svårt att jämföra sig med någon annan. Depression är den tredje största orsaken till ohälsa i världen.

Nedstämdhet

Tomhetskänsla

Isolerar dig

Trött och orkeslös (eller rastlös)

Ensamhetskänslor

Sådant som varit meningsfullt tidigare känns meningslöst

Minskad eller ökad aptit

Förändrad sömn (Sover mer/mindre eller vaknar ofta om nätterna)

Koncentrationssvårigheter

Lättirriterad

Ångest / Oro

Kroppsliga problem (värk, magont, huvudvärk)

Mer negativa tankar

Självmordstankar

Kontakta Oss

Skicka ett meddelande

  Varför depression?

  Varför vi får depression är svårt att säga då det kan bero på olika faktorer. Ibland beror det på yttre faktorer i vår omgivning såsom ensamhet, långvarig stress, kris eller virusinfektion såsom covid-19.

  Det kan även påverkas av vilken sårbarhet vardera person har för att få en depression. Oftast kan det finnas ett samband mellan dessa. Vår sårbarhet finns i våra gener.

  Vad kan jag göra själv?

  Om du känner dig nedstämd och gjort det ett tag är det viktigt att du tar det på allvar. Det som enligt forskning visar sig som det viktigaste vid depression är rutiner, till exempel att äta regelbundet med varierande och hälsosam kost. När vi blir nedstämda tenderar vi att äta sämre. Vi tenderar även att byta sömnrutiner för att vi exempel inte fick sömn på natten. Det är därför viktigt att försöka behålla dina sömnrutiner så gott som möjligt trots sömnsvårigheter under natten.

  Försök att gå upp och lägga dig samma tider under hela veckan. För mycket sömn kan öka nedstämdheten. Forskning visar att ett av de bästa sätten att må bättre är att röra på sig regelbundet. Gärna 30min om dagen. Vad passar dig? Promenad, löpning eller något annat? Försök även att få solljus och frisk luft under dagen. Att prata med någon vän eller familjevän hjälper många att få ett bredare perspektiv och stöd i sin situation.

  När ska jag söka hjälp?

  Om det inte blir bättre av ovanstående tips och du har inte mått bra under en längre period är det viktigt att ta kontakt med någon professionell. Ta kontakt, för hjälp finns att få! Till mig kan du gå i KBT- terapi som har goda behandlingsresultat när det gäller depression och nedstämdhet.

  Om du är rädd för att du ska ta ditt liv- kontakta 112 eller närmsta psykiatriska mottagning för att få direkt hjälp.

  BOKA NU

  Have a question?